Subota, 7.4.2012., dan 8.

Opet smo spavali sat vremena dulje i bili smo jako sretni zbog toga. Po dorucku, uputili smo se u obliznji SPA centar gdje smo isli u saunu, plivali u bazenima i opustali u jacuzziju. Tri sata, koliko smo bili tamo, zaista su proletjela. Poslije rucka uputili smo se u “SILTU” gdje smo pripremali prostor za dolazak roditelja finskih sudionika kojima smo zeljeli predstaviti sto smo radili u proteklih osam dana. Predstavili smo madjionicarske trikove, pokazali im video o boravku njihove djece u Moravicama, izlozbu crteza iz radionice europskih snova i fotografija koje smo uslikali prethodnih dana. U 18:00 pocelo je slobodno vrijeme koje je kao i svakog dana iskoristeno za medjusobno druzenje i zabavljanje. Priblizava se odlazak u Hrvatsku i sve manje spavamo jer zelimo provesti sto vise vremena jedni s drugima.

Petak, 6.4.2012., dan 7.

Sretni sto smo mogli spavati sat vremena dulje uputili smo se, kao svakog dana, u centar za mlade “SILTA”. Nakon ispijanja kave finski voditelj grupe vodio je radionicu ” Dreams of Europe” ( “Snovi o Europi”) gdje smo imali priliku crtati svoje vidjenje Europe. Nakon radionice uslijedio je rucak a nakon njega imali ponesto slobodnog vremena. Uslijedilo je snimanje reklama koje predstavljaju Europu. Slobodnog vremena smo imali na pretek nakon sto smo snimli reklame. Po posljednji put uputili smo se u “TALVISILTU” gdje smo isli u saunu, igrali drustvene igre i vecerali.  Dan je bio poprilicno opusten i svidjelo nam se sto smo imali mnogo slobodna vremena.

Cetvrtak, 5.4.2012., dan 6.

HELSINKI!!!!!!!
Nesto ranije budjenje nije bilo problematicno. Uglavnom smo svi bili odmorni ali ponajvise uzbudjeni zbog posjeta glavnom gradu Finske – Helsinkiju. Krenuli smo u 9:00, zajedno sa nasim Finskim prijateljima. U autobusu je bilo zabavno ( Ustvari u autobusima s mladim ljudima nikad nije dosadno). Nakon jednog sata putovanja krenuli smo u posjetu hrvatskoj ambasadi. Ambasador nas je zajedno sa svojim timom  lijepo ugostio te uputio u rad ambasade, a nakon toga usljedila je mala zakuska gdje smo imali prilike pitati dodatna pitanja svakog od clanova tima i razgovarati o nasem posjetu Finskoj. Po zavrsetku posjeta ambasadi prosetali smo gradom do Europskog informativnog centra gdje smo sljedecih sat vremena imali prilike nauciti ponesto vise o EU i njezinom funkcioniranju, institucijama te o tome sto ustvari znaci biti gradjaninom EU. Restoran “RAX” je za nas bila potpuna novost. Zasto?  Platite odredenu cijenu i sljedecih sat vremena mozete pojesti koliko god zelite. Isprobali smo zaista sve i svasta. Rucak je bio gotov i uslijedilo je slobodno vrijeme. Posjetili smo suvenirnice, shopping centre i druge trgovine, prosetali gradom i naravno, puno slikali. Kada smo se nasli na d0govorenom mjestu nitko se nije vratio bez velike vrecice pune poklona za svoje najdraze. U centru za mlade “TALVISILTA”, proveli smo opustajucu vecer. Tko je zelio mogao je otici u saunu, igrati nogomet, drustvene igre…  Iako je dan bio ispunjen aktivnostima, nismo brzo zaspali vec smo pricali jedni drugima sto smo kupili i vidjeli u Helsinkiju.

Srijeda, 4.4.2012.,dan 5.

Probudili smo se umorni od prethodnog dana koji je bio uzbudljiv i pun aktivnosti. Nakon dorucka uputili smo se u vec prije spomenuti centar za mlade “SILTA”  u kojem provodimo svako jutro. Nakon ispijanja kave i sokova poceli smo sa radionicom koju je vodila Sanja. Decoupage tehnika ukrasavanja predmeta salvetama svidjela se mnogima i rezultati su bili stvarno prava mala umjetnicka djela. Nakon rucka usljedila je radionica koju je vodio nas majstor za grafite Djordje. Sudionici su bili podjeljeni u dvije grupe i svaka grupa je napravila grafit sa porukom “EUROPE ROCKS!” ( “Europa je zakon!”). Ova radionica je bila nesto zahtjevnija te je potrajala neko vrijeme i konacan rezultat izgleda jako lijepo. Danasnji dan je bio ponesto opusteniji od prethodnog, a svima je u mislima bio sutrasnji odlazak u Helsinki.

Utorak, 3.4.2012., dan 4.

Kao i svakog dana do sada dopodne smo proveli u centru za mlade “SILTA”  gdje je Milan Vukelic odrzao radionicu o Europi. Sudionici su bili podjeljeni u pet grupa te je svaka imala zadatak nacrtati Europu i predstaviti stereotipe o nekoliko zemalja. Bilo je zaista zanimljivo cuti sto sudionici misle o pojedinoj zemlji, i naravno smijeha nije nedostajalo. Nakon toga je slijedio rucak nakon kojeg  je vodja Finske grupe odrzao radionicu nazvanu “Europski cirkus”. Sudionici su, takoder podjeljni u grupe dobili zadatak odglumiti trbusne plesace iz azerbejdjana, nakaze iz Ukrajine, akrobate iz Belgije… Po zavrsetku uputili smo se u Curling dvoranu okusati se u istoimenom sportu. Klizanje po ledu vecini nije bilo nista novo, medjutim kada je trebalo zaigrati Curling bilo je i padanja koji su zavrsavali smijehom. Jer sve je to ipak samo zabava. Nakon curlinga uputili smo se u najstariji centar za mlade u gradu. Tamo smo vecerali, a Sanja je odrzala radionicu o finskom i hrvatskom jeziku. Finski sudionici su morali citati i interpretirati tekst na hrvatskom jeziku a hrvatski sudionici na finskom jeziku. Ni tamo smijeha nije nedostajalo.
Vrijeme za saunu je nastupilo po povratku u nase “spavaliste” i zatim se poslo na spavanje. Dan je bio ispunjen, pun smijeha i bili smo veoma umorni te smo brzo zaspali.

Ponedjeljak,2.4.2012.,dan 3.

Prije podneva smo boravili u youth centru “SILTA” gdje smo radili most prijateljstva između zavađenih nacija raznih životinja. U popodnevnim satima krenuli smo put “TALVISILTE”,drugog youth centra gdje smo imali radionicu “Europe in 2030.” gdje smo kroz predstave predstavljali svoje viđenje Europe u 2030. godini,a nakon toga opet SAUNA I FREE TIME!! Uistinu divan dan.

Nedjelja, 1.4.2012., dan 2.

Super smo se proveli, Bili smo u youth centru “SILTA” , zabavljali smo se sa našim prijateljima i nadmetali u raznim sportovima (biljar,stolni tenis, mini curling, plesanju…)Na radionicama smo učili o različitim državama i kulturama.

Subota, 31.3.2012., dan 1.

Konacno smo krenuli. Prva grupa ranim letom ujutro u 8.00 iz Zagreba preko Kopenhagena do Helsinkija. Nakon ugodnog leta docekali su nas nasi Finski prijatelji. Smjestaj, vecera i prvo pravac sauna. Za vecinu potpuno novo iskustvo, ali fenomenalno. Pravi finski ugodjaj. Nasa sauna bila je puna smijeha, trcanja van na snijeg i ponovno u saunu. Nakon opustanja i druzenja sa nasim kolegama proveli smo ostatak veceri u hostelu pricajuci u sobama. Puni dojmova docekali smo nasu drugu grupu koja je kasnijim letom doletjela preko Beca. Dragan i Sanja uspjesno su dopratili ostatak grupe. Svaka cast! Nakon prepricavanja zgoda, krenuli smo na spavanje, te odmor za drugi dan. Bilo je lijepo zaspati sa pomislju da smo konacno stigli- za nas na drugi kraj Europe!